Het gebruik van single-use-plastic drinkbekers op festivals en evenementen in Nederland staat onder druk. Dat een beker of voedselverpakking wordt gebruikt, op de grond gegooid, opgeveegd en vervolgens afgevoerd als restafval is, in een maatschappij die toe beweegt naar meer duurzaamheid en circulariteit, is niet meer uit te leggen. Wetgeving rondom het gebruik van duurzame drinkbekersystemen en voedselverpakkingen verplichten ondernemers nu om in actie te komen.
Naast een gedrags- en mentaliteitsverandering bij de bezoekers vraagt de beoogde verandering om een concrete organisatorische omslag in de volledige keten (inkoop, gebruik, afvoer). Zowel festivalorganisatoren als afvalverwerkers en overheden spelen een rol in dit proces en zullen mee moeten bewegen.
In 2020 waren we al betrokken bij landelijke en gemeentelijke onderzoeken en voerden een uitgebreide verkenning van de markt uit naar duurzame oplossingen rondom het gebruik van plastic drinkbekers op festivals en evenementen. Sinds de intreding van wetgeving op gebied van duurzame drinkbeker en voedselverpakkingen is deze markt in een versnelling gekomen!
Praktische ondersteuning
We zien de worsteling bij ondernemers en gemeenten om op een correcte manier invulling te geven aan de wetgeving. We ondersteunen dan ook graag bij de praktische implementatie. Dit deden we onder andere door ondersteuning bij introductie van duurzame drinkbekersystemen voor stadsbrede evenementen (zoals in Breda, Roosendaal en Roermond) en zijn we de kartrekker van het het vernieuwersnetwerk ‘herbruikbare drank- en maaltijdverpakkingen’. Hierbij wordt kennis gedeeld en concrete initiatieven opgezet voor inzet en opschaling van herbruikbare alternatieven voor bekers- en maaltijdverpakkingen
Heeft u vragen rondom het gebruik van plastic drinkbekers in relatie tot de aankomende wetgeving, binnen uw (sport)evenement of festival?
Neem vrijblijvend contact met ons op, we gaan graag met u in gesprek.