Green Leisure

In de toeristische - recreatieve - en horecasector zijn we onder de naam Green Leisure actief in het verduurzamen van toeristisch-recreatie én horecalocaties. Dit doen we zowel op individueel als collectief niveau.  

Gemeenten en Provincies

Gemeenten en provincies nemen een steeds actievere rol in rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij onderkennen de verbindende rol die zij richting de markt vervullen tussen beleidsdoelstellingen rondom bijvoorbeeld de energietransitie en een circulaire economie. Green Leisure Group is bij een aantal gemeenten en provincies betrokken om de praktische vertaling en implementatie van beleidsdoelstellingen naar de praktijk te maken in de toeristisch-recreatieve sector.

Een veel gekozen instrument hierbij is de oprichting van duurzaamheidsconvenant. Dit is een collectief van enthousiaste ondernemers die gezamenlijk en meerjarig praktisch aan de slag gaan met het delen van kennis en best practices rondom de verschillende duurzaamheidsthema’s en dit direct vertalen naar hun eigen praktijk.

In de provincie Gelderland werkt Green Leisure Group samen met Stichting KMVK aan het werven en begeleiden van circa 50 toeristisch-recreatieve bedrijven richting Green Key en Blauwe Vlag. Daarnaast is de Green Leisure Group is uitvoerend betrokken bij strandpaviljoen- en hotelconvenanten in de o.a. de gemeente Den Haag, Rotterdam en Noordwijk. Ook is de Green Leisure Group actief voor de provincie Friesland in o.a. het ondersteunen van ondernemers richting het Green Key keurmerk en de uitvoering van een afvalonderzoek.

Ondernemers- en brancheverenigingen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen

Ook ondernemers- en brancheverenigingen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn provinciaal en gemeentelijk actief in het stimuleren van duurzaam ondernemen. Green Leisure Group is actief bij diverse stimuleringstrajecten waarbij ondernemers op een praktische wijze worden ondersteund in het verduurzamen van hun organisaties.

Voor Impuls Zeeland heeft Green Leisure Group diverse ondernemers ondersteund. Aan de hand van duurzaamheidsvouchers hebben we gezamenlijk met ondernemers en ketenpartijen circulaire doorbraaktrajecten in Zeeland gerealiseerd. In Noord-Holland werkt Green Leisure Group al jaren in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord en voeren we energiescans uit bij ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector.

In het verleden hebben we soortgelijke trajecten uitgevoerd in opdracht van Nort-Flevoland en de Koninklijke Horeca Nederland. Samen met Vitale Vakantieparken Veluwe ontwikkelen we een duurzaamheidsconvenant voor ondernemers in de camping- en bungalowparksector.

Ketens en bedrijven

Ook ketens en individuele toeristisch-recreatieve bedrijven weten Green Leisure Group te vinden met hun vragen rondom duurzaam ondernemen. In samenwerking met het team van adviseurs geeft Green Leisure Group vorm aan verschillende adviseringstrajecten op uiteenlopende duurzaamheidsthema’s.

Door onbekendheid met de duurzaamheidsmaterie ervaren veel toeristisch-recreatieve organisaties duurzaam ondernemen als een complex en onoverzichtelijk begrip. Dan is het fijn als een adviseur plaats neemt naast de ondernemer en gezamenlijk werkt aan het overzichtelijk maken van de benodigde stappen om te komen tot een meer duurzame organisatie.

Het is juist deze rol die Green Leisure Group vervult voor een aantal ketens en individuele bedrijven. Door een keurmerk als instrument centraal te stellen of door gezamenlijke een eigen route uit te stippelen brengen we overzicht en ondersteuning.

In de afgelopen periode heeft Green Leisure Group onder andere Snowworld, Libéma, Westcord Hotels, Diergaarde Blijdorp en diverse individuele hotels bijgestaan bij het opstarten van verduurzamingstrajecten. In het geval van Westcord Hotels is dit uitgegroeid tot een meerjarige samenwerking rondom het behouden van de behaalde Green Key keurmerken en het opschalen van de inspanningen rondom het verduurzamen van alle hotels binnen de keten. Voor Topparken en Qurios/Roompot verzorgt Green Leisure Group met enige regelmaat trainingen en workshops om het kennisniveau van nieuwe en de huidige medewerkers op pijl te houden. Voor Strandpaviljoen Noord zijn recent kansen rondom energiebesparing in kaart gebracht en gezamenlijk vertaald naar een Routekaart Energiebesparing.

Gastvrij Rotterdam

Voor de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam organiseert Green Leisure Group jaarlijks het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen. Circa 40 leveranciers van eerlijke -, streek -, biologische -, fairtrade - en anderszins verantwoord geproduceerde producten presenteren zich op het paviljoen. Drie dagen lang ondersteund door een actueel programma van live cooking events, workshops en proeverijen. Klik hier om de website te bezoeken. 

Gaia Green Awards

Green Leisure Group is sinds 2015 initiatiefnemer van de Gaia Green Awards.  Deze awards zijn voor horecabedrijven in Nederland en België die er bovenuit steken op het gebied van duurzaamheid en een voorbeeld zijn voor de rest van de sector.  De Gaia Green Awards is een initiatief van Green Leisure Group en wordt ondersteund door de volgende partners: Gastvrij Rotterdam, Made Blue Foundation, Santas Koffie, Green Key, EKO Keurmerk, Euro Toques, Goodfish Foundation, Amsterdam International Olive Oil Competition en Stichting het Werkvan. Klik hier om de website te bezoeken.