Boppe

Fryslan boppe! Circulair AAN! project succesvol! 

26 februari 2024

Met het project Circulair AAN! gingen Friese 9 recreatieondernemers individueel en collectief op circulaire reis aan de hand van op maat bedrijfsbezoeken en centrale bijeenkomsten. Een kort en krachtig maatwerk programma om ondernemers concreet op gang te helpen. 

Het project is opgezet als een samenwerking tussen Provincie Fryslân, TAF, VCF, Merk Fryslan, Circulair Friesland. Opdrachtnemers: Green Leisure Group, Marije Boersma & Marriel Edzes. Ook het deelnemersveld is zeer divers van opzet geweest, binnen het project bezochten we zowel campings, hotels, B&B, groepsaccommodatie, restaurant als een zeilschool. 

Hierbij een kort verslag door de ogen van de adviseurs:

Wat hebben we gedaan? 

  1. Nulmeting bij ondernemer op locatie: We vroegen ondernemers het hemd van het lijf, met vragen die o.a. gingen over energie, water, mobiliteit, inkoop, reiniging, eten en drinken, biodiversiteit en communicatie. Deze nulmeting werd teruggekoppeld in een mooie rapportage waarin de scores per onderdeel in beeld werden gebracht en ook direct aanbevelingen voor verbetering werden gedaan. 
  1. Gezamenlijke bijeenkomst 1: Met de nadruk op kennismaking, een veilige en goede basis voor het vervolg creëren en inspiratie opdoen. Door de inzet van diverse werkvormen en vooral veel interactie, kwamen er direct al mooie verhalen en oprechte vragen. De ondernemers gaven de volgende samenvatting (in 1 woord): wijzer, ideeën, energiek, samen, bewustzijn en een goede start waren de slotwoorden die vielen bij deze eerste bijeenkomst. 
  1. Vervolg bij ondernemer op locatie en vertalen rapportage naar actielijst en strategisch kader: Waar wil de ondernemers aan werken de komende tijd? Wat zijn de 1e kleine stapjes waar hij/zij nu al mee kan beginnen?  
  1. Gezamenlijke bijeenkomst 2: Bespreken actielijsten en delen van successen en uitdagingen, wie kan wie mogelijk helpen? Meer en beter communiceren was voor vrijwel alle ondernemers een thema en daarom vroegen we @natasja om haar ervaringen rondom communicatie te delen. Een heel inspirerende middag! 

Wat vonden de deelnemers ervan? 

Nou, daar waren wij natuurlijk ook heel benieuwd naar! We sloten het traject af met een enquête en we kregen een mooie 8 als gemiddelde cijfer terug! Daar zijn we super blij mee en trots op! Veel ondernemers zouden het traject aan andere aanbevelen en men was vooral te spreken over de begeleiding en de bijeenkomsten. Enkele quotes: 

  • ‘Ontmoeting met andere collega's en uitwisseling van ideeën en mogelijkheden was heel waardevol’ 
  • ‘’Door van anderen te horen en gesprekken te voeren leer je, doe je ideeën op en weet je andere ondernemers beter te vinden’’ 
  • ‘Ik ben gaan inzien dat niet alles in een keer hoeft, een overtuiging die ik zelf had’’ 
  • ‘’Omdat alle elementen worden aangestipt in de rapportage krijg je een compleet beeld. Erg sterk waren voor mij de concrete tips (bedrijven/systemen/etc.) om mee te beginnen.’’ 

Meer informatie over het project Circulair AAN! of nieuwsgierig naar onze activiteiten en mogelijkheden voor uw provincie. Neem contact op via marco@greenleisure.nl.