Green Leisure Group begeleidt Europese culturele netwerken in ontwikkeling internationaal ecolabel

9 oktober 2021

Green Leisure Group begeleidt het komende jaar een groep van 9 Europese culturele netwerken bij het ontwikkelen van een nieuwe duurzaamheidstandaard. De standaard moet de culturele organisaties helpen in het reduceren van hun ecologische footprint.

De 9 netwerken zijn verenigd in het SHIFT project en het programma is medegefinancierd vanuit het Erasmus+ programma van de Europese Unie. De deelnemende netwerken zijn: IETM, On the Move, Trans Europe Halles, FACE, EMCY, International Music Council, European Choral Association, and European Music Council.

Stap 1 in het traject is het opstellen van een gezamenlijke intentieverklaring, waarin de organisaties hun duurzame beloftes vastleggen. De verklaring is op 2 november 2021 gepubliceerd tijdens de UN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow. In de verklaring erkennen de organisaties hun impact op het klimaat en beloven ze hun klimaatimpact te gaan reduceren. Lees de letter of intent via deze link.

In het vervolgproces gaat een werkgroep onder begeleiding van de Green Leisure Group aan de slag met het ontwikkelen van praktische richtlijnen. Belangrijk vertrek punt zijn de UN Sustainable Development Goals. Binnen de richtlijnen wordt minimaal aandacht besteed aan: 

  • 11 - Sustainable Cities and Communities
  • 12 - Responsible Producation and Consumption
  • 13 - Climate Action
  • 14 - Life below Water
  • 15 - Life on Land
  • 17 - Partnerships for the Goals

Het ontwikkelen van de richtlijn leidt tot confronterende vragen die in het traject beantwoord dienen te worden:

  • Hoe kunnen we onze klimaatimpact verminderen door minder of anders te reizen naar vergaderingen en internationale bijeenkomsten?
  • Hoe kunnen we grote conferenties op een meer duurzame wijze organiseren?

Het monitoren van de CO2 uitstoot van de organisaties wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe ecolabel. Hierin wordt de samenwerking gezocht met Creative Carbon Scotland.

Naast de 9 culturele organisaties zal het nieuwe ecolabel worden opengesteld voor andere culturele organisaties. Het komende jaar houden we u op de hoogte van de ontwikkeling binnen het traject. Voor vragen of informatie over dit project kunt u terecht bij Sander Verschuren via sander@greenleisure.nl.