Cups stadsbreed

De gouden sleutel voor gemeenten om stadsbrede evenementen te ondersteunen in de overstap naar herbruikbare bekers

Hoe krijgt u herbruikbare bekers binnen uw gemeente van de grond? Deze zomer zijn er in het Vernieuwersnetwerk Herbruikbare Bekers en Maaltijdverpakkingen, onder begeleiding van de Green Leisure Group, drie innovatieve pilots uitgevoerd in Zuid-Holland. In samenwerking met Rotterdam Festivals, de gemeente Rotterdam (Wereldhavendagen), de gemeente Den Haag (Energiefestival) en de gemeente Ridderkerk (Radio NL Zomertoer), werd er getest hoe herbruikbare bekers succesvol ingezet kunnen worden op stadsbrede- en vrijwilligersevenementen.

Wat wilden we bereiken?
De pilots waren gericht op het monitoren van de volgende resultaten:

  • Duurzame impact (retourpercentage van bekers en vermindering van zwerfafval)
  • Financiële impact (voor zowel het evenement als de gemeente)
  • Operationele impact (zoals bekeropslag, logistiek, terugbetaling statiegeld, enz.)
  • Gebruiksvriendelijkheid (voor organisatoren, medewerkers en bezoekers)

Na afloop van de pilots kwamen we tot een aantal belangrijke inzichten die we graag met u delen:

Wat hebben we geleerd?

  1. Gemeenten nemen het voortouw
    In de meeste gevallen komt het initiatief voor pilots vanuit gemeenten, en zelden vanuit commerciële partijen. Gemeenten spelen dus een essentiële rol in het in gang zetten van veranderingen.
  2. Het retourpercentage heeft potentieel
    De retourpercentages van de bekers lagen vaak boven de kritische grens van 84%, maar er is nog veel ruimte voor verbetering en groei.
  3. Gebruiksvriendelijkheid staat centraal
    Het systeem van herbruikbare bekers blijkt zeer gebruiksvriendelijk, zowel voor de evenementenorganisatie, het horecapersoneel als voor de bezoekers. Er zijn tot nu toe geen klachten over het systeem.
  4. Statiegeld is de sleutel tot succes
    Statiegeld is een belangrijke factor voor het succes van herbruikbare bekers, zeker bij grotere stadsbrede evenementen. Steeds vaker hanteren de evenementorganisatoren een kleine marge op het statiegeld, om zodoende het herbruikbare bekersysteem kostenneutraal te maken.
  5. Schone terreinen en lagere kosten
    Na afloop van evenementen waren de terreinen aanzienlijk schoner, wat resulteerde in een aanzienlijke afname van zowel afval- als schoonmaakkosten.
  6. Kies voor een betrouwbare leverancier
    Een goede bekerleverancier doet veel meer dan alleen bekers leveren. Kies een partij die het volledige proces voor u regelt – van het leveren van bekers en pitchers tot logistiek, reiniging en administratie.
  7. Hogere bekerprijs verdient aandacht
    Het financiële aspect van (met name de inhuur van) herbruikbare bekersystemen is cruciaal en heeft aandacht nodig om net name de organisatoren van de stadsbrede evenementen tevreden te houden.

Hoe helpt dit uw gemeente verder?
Op basis van de inzichten uit de pilots hebben we een blauwdruk ontwikkeld die gemeenten helpt bij de succesvolle implementatie van een herbruikbaar bekersysteem. Deze blauwdruk bevat een 10-stappenplan dat u stap voor stap begeleidt bij het inrichten van een duurzaam en succesvol herbruikbaar bekersysteem in uw gemeente. Het biedt praktische tips en adviezen om van herbruikbare bekers een succes te maken.

Daarnaast zetten we in op de oprichting van regionale gemeentelijke samenwerkingscollectieven, waarmee we de volgende doelen willen bereiken:

  • Meer uniformiteit in bekersystemen, communicatie, logistiek, administratie en statiegeld
  • Reductie van de bekerprijs door gezamenlijke inkoop/huur en innovatie
  • Samenwerking bij het oplossen van complexe uitdagingen
  • Het doorvoeren en perfectioneren van herbruikbare bekersystemen voor stadsbrede evenementen
  • Bestuurlijke beïnvloeding om over te stappen op herbruikbare bekers.

Wilt u samen met andere gemeenten de volgende stap zetten richting een duurzamer evenementenbeleid?  Stuur een e-mail naar sander@greenleisure.nl en kom in contact met andere pioniers.

Cups stadsbreed