Suitehotel Pincoffs, De Ceuvel en The Shore winnen duurzame Gaia Green Awards

21 september 2021

Op 21 september zijn voor de zesde maal de Gaia Green Awards uitgereikt tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die uitblinken op het gebied van duurzaam ondernemen.

Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen, hét inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, hebben Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) en Ted Janssen (Euro-Toques) de volgende winnaars bekendgemaakt:
 
·       Suitehotel Pincoffs (Rotterdam) – Categorie Hotels
·       De Ceuvel (Amsterdam) – Categorie Restaurants
·       The Shore (Scheveningen) – Categorie Strandpaviljoens
 
De winnaars van deze zesde editie ontvingen een award ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars o.a. een dinercheque van Euro-Toques en diverse tegoedbonnen van leveranciers van duurzame producten. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Gastvrij Rotterdam en Made Blue. 
 
Plasticvrij Award: Stayokay (Terschelling)
Anno 2021 zijn veel horecabedrijven actief bezig om hun plastic gebruik te reduceren. Vanwege de maatschappelijke aandacht rondom dit thema is dit jaar een nieuwe categorie aan de award uitreiking toegevoegd: de Plasticvrij Award. 
 
De Plasticvrij Award 2021 is gegaan naar Stayokay Terschelling. Dit hostel is één van de initiatiefnemers en kartrekkers om Terschelling in 2025 plasticvrij te krijgen. Ze serveren het gehele ontbijt zonder (plastic)verpakkingen en gasten worden gestimuleerd om als alternatief voor plastic wegwerpflesjes een herbruikbare Dopper te gebruiken. Daarnaast is dit hostel deelnemer aan Strandjutters en wekelijkse clean up dagen. Hiermee is het bedrijf een koploper op dit onderwerp.
 
Publieksprijs: Pampus Paviljoen (Forteiland Pampus)
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards naar Pampus Paviljoen gegaan. Deze onderneming ontving de meeste publieksstemmen op de website van de Gaia Green Awards. Circulariteit is op Forteiland Pampus een tweede natuur. Ook in het paviljoen zien we dit terug, zo maakt men gebruik van een biovergister om energie op te wekken uit de voedselrestanten. Om circulariteit ook voor hun bezoekers inzichtelijk te maken serveert Pampus Paviljoen de ‘Circulade’. Een salade die afkomstig is uit de hergroeituin. In deze tuin planten ze de kontjes van de prei, bleekselderij, venkel en meer. Hieruit groeien nieuwe groenten. Meer circulair wordt het niet!

Duurzaamste F&B concept: The Spot (Zandvoort)
De Falco Eleonora Award 2021 is gegaan naar strandpaviljoen The Spot. The Spot ontvangt de award omdat zij uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage en duurzaam ondernemen in de breedte. De menukaart is volledig digitaal waardoor papierverbruik wordt gereduceerd. Op het menu staan opvallend veel biologische producten en veel vegetarische gerechten. Het paviljoen is deelnemer aan Plasticvrij Terras en als eerste paviljoen in Nederland aangesloten bij het Ocean Friendly Restaurants initiatief. Ook de communicatie is op orde onder andere op de menukaart staat duidelijk de duurzame visie van het strandpaviljoen beschreven.

Organisatie + vakjury
De awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in het verduurzamen van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer de Green Leisure Group.

De onafhankelijke vakjury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Erik van Dijk (Green Key Nederland) is verrast over het hoge niveau van deze editie. ‘We zien veel deelnemers die duurzaamheid echt in hun DNA hebben zitten. De finalisten zijn stuk voor stuk koplopers qua duurzaamheid en een voorbeeldfunctie voor de branche’. 
 
Groene koplopers
Edwin van der Meijde van Suitehotel Pinccofs geeft aan enorm vereerd te zijn op het winnen van de award in de categorie hotels. ‘Wij zetten ons al sinds 2010 in als ambassadeurs voor een groenere en betere wereld. Niet met een opgeheven vinger, maar door ons motto Groen met een Glimlach in vele facetten uit te dragen en aaibaar en herkenbaar te maken voor onze gemiddelde gast. Waar je interesse ook ligt, je pakt in Suitehotel Pincoffs altijd wel iets mee over duurzaamheid. Of beter ‘puurzaamheid’. Want wij menen dat ons verhaal geloofwaardig is, en waarachtig’.
 
Volgens de vakjury van de Gaia Green Awards zet strandpaviljoen The Shore (winnaar Gaia Green Awards categorie strandpaviljoens) in Nederland al jarenlang de standaard op het gebied van duurzaam ondernemen. De jury spreek met name haar waardering uit voor de voortrekkersrol die de organisatie speelt rondom het Plasticvrij Terras. De vakjury was verder erg onder de indruk van de duurzame prestaties van De Ceuvel (winnaar Gaia Green Awards categorie restaurants). Dit restaurant is volledig gasloos en wekt veel elektra op via de eigen zonnepanelen. Deze broedplaats is gefocust op duurzaamheid. De menukaart is 100% vegetarisch en bestaat voornamelijk uit (lokale) Amsterdamse producten. 
 
Editie 2022
Het hoge niveau en de vele aantal aanmeldingen zorgen hopelijk de volgende editie voor nog meer inspirerende duurzame voorbeelden voor de rest van de branche. Duurzame horecalocaties in Nederland en België hebben vanaf januari 2022 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de zevende editie van de Gaia Green Awards.  
 
De awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in het verduurzamen van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer de Green Leisure Group.

Meer informatie over de Gaia Green Awards:
URL: www.gaiagreenawards.nl