Themabijeenkomst energie voor Haagse strandpaviljoens: Verzwaren of Verslimmen?

2 mei 2022

Het is de nachtmerrie voor elk strandpaviljoen op een warme zomerdag; het terras zit afgeladen vol en juist op dat moment slaan de stoppen door. De keuken valt uit, drank kan niet meer gekoeld worden en medewerkers en gasten in de stress. Weg topdag…

Het doorslaan van de stoppen vindt het afgelopen seizoen steeds vaker plaats bij strandpaviljoens. Maar hoe kan dat gebeuren? Elk strandpaviljoen heeft een energieaansluiting die via de meterkast loopt. Een energie-aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de meter in de meterkast. De aansluitwaarde bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan. Hoe meer groepen en hoe hoger de aansluitwaarde, hoe meer stroom het strandpaviljoen gelijktijdig kan gebruiken. Gebruik je meer stroom op een bepaald moment dan de energie-aansluiting in de meterkast aankan, dan slaan de stoppen door.

Themabijeenkomst strandpaviljoens Den Haag
De Green Leisure Group begeleidt namens de gemeente Den Haag strandpaviljoens op het Zuiderstrand en Scheveningen op diverse duurzaamheidsthema’s rondom afval, energie, mobiliteit en Food & Beverage. Tijdens de laatste themabijeenkomst (april 2022) organiseerde de Green Leisure Group bij The Fat Mermaid samen met specialist Energy Guards een themabijeenkomst rondom het dilemma: moet je de energie aansluiting verzwaren of verslimmen?

Veel paviljoens maken momenteel deze afweging. Het verzwaren van de energieaansluiting kan via de netbeheerder. Dit is, vooral voor afgelegen paviljoens, vaak een kostbare zaak. Zowel de eenmalige investeringen als de maandelijkse kosten (toename kosten voor vastrecht) zijn fors. Daarom kijken veel paviljoens momenteel naar het verslimmen van de energievoorziening. Welke mogelijkheden zijn hiervoor?

De eerste stap is energie besparen. Zorg als paviljoen dat energie verbruikend apparatuur uitgeschakeld staat als het niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld keukenapparatuur of verlichting. En zorg dat het apparatuur zo energiezuinig mogelijk is, zodat het energieverbruik wordt beperkt. Vaak is deze eerste stap slechts een deel van de oplossing en moeten er meer maatregelen worden genomen om de piekvraag te verlagen. De volgende maatregelen om de piekvraag te verlagen zien we al in de praktijk bij Haagse strandpaviljoens:

Slimme meterkasten bij The Shore
De piekmomenten waarbij de energievraag hoger is dan de aansluiting aankan, komen vaak maar enkele malen per zomer voor. Moet je voor die paar momenten dan de energie-aansluiting verzwaren? Dat is onlogisch dachten de eigenaren van de The Shore in Scheveningen. Zij hebben gekozen voor een slimme meterkast. Deze meterkast geeft een signaal af als de stoppen dreigen door te slaan. Zodoende kan apparatuur (zelfs op afstand) op tijd worden uitgeschakeld, zodat de stoppen niet doorslaan. Een slimme en betaalbare optie!

Warmtepompboilers bij Boca Grandi
Het vernieuwde Boca Grandi in Kijkduin heeft tijdens de verbouwing een warmtepompboiler geïnstalleerd. De warmte die vanuit de koel- en vriescellen wordt afgevoerd, wordt vanuit de warmtepompboiler gebruikt voor het verwarmen van het water van het paviljoen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik dan de opwekking van warmte via traditionele boilers.

Zonnepanelen bij De Kwartel
Strandpaviljoen De Kwartel is één van de weinige seizoenpaviljoens in Nederland met zonnepanelen. De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt kan direct worden gebruikt door het paviljoen. Omdat deze stroom niet van het net gehaald hoeft te worden, is een verzwaring van energie-aansluiting minder noodzakelijk. Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen door de leverancier jaarlijks tijdens de opbouw worden geplaatst en bij de afbouw worden gedemonteerd.

Mochten bovenstaande opties niet toereikend zijn dan is het altijd nog een last resort; het plaatsen van batterij pakketten om de piekvraag op te vangen. In de batterijen kan stroom worden opgeslagen en worden gebruikt indien de energie-aansluiting overbelast dreigt te worden. Dit is zeker een duurzame oplossing, maar tegelijkertijd ook een kostbare. Er zijn paviljoens die de piekvraag aan energie momenteel al opvangen met een traditionele aggregaat, maar die zijn zowel slecht voor het milieu als zeer kostbaar.

Veel paviljoens zullen de komende jaren de afweging maken of ze hun energie-aansluiting zullen verzwaren of verslimmen? Elk paviljoen is uniek. Zorg dus voor een deskundig advies van een installateur welke opties voor uw paviljoen de beste oplossing zijn voor de toekomst