Website SHIFT Culture eco certificate

Vijftien Europese culturele netwerken behalen een eco-certificering

15 februari 2024

Een jaar na het starten van het pilot-SHIFT Culture-ecocertificaat met Europese culturele netwerken, kunnen  wij als auditpartner Green Leisure Group (GLG) samen met Creative Carbon Scotland (CCS) aankondigen dat 15 netwerken hun certificering behaald hebben. De deelnemende netwerken hebben gewerkt aan de implementatie van de SHIFT-ecorichtlijnen voor culturele netwerkorganisaties die tijdens het oorspronkelijke SHIFT-project zijn ontwikkeld.

Culturele netwerkorganisaties hebben als doel om de positie te versterken van de Europese culturele en creatieve sectoren om zo talent te ontwikkelen, gezamenlijke uitdagingen aan te gaan, te innoveren, en banen en groei te stimuleren. Denk hier bij aan de European Music Council, European Dance Network of Culture Action Europe.

Elk netwerk heeft de verplichte richtlijnen geïmplementeerd in de eigen netwerkorganisatie, deelgenomen aan peer audits met hun mededeelnemers en deelgenomen aan een gecombineerde ontwikkelingsworkshop in Brussel. Tenslotte heeft GLG de richtlijnen gebruikt om elk netwerk te onafhankelijk te auditen, wat de geloofwaardigheid en integriteit van het certificeringsproces waarborgde.

Het initiële project was een samenwerking tussen negen culturele netwerkorganisaties, ondersteund door CCS en in samenwerking met GLG. De geïmplementeerde richtlijnen zijn specifiek ontwikkeld en ontworpen voor netwerkorganisaties, die doorgaans klein van omvang zijn, maar groot in termen van invloed en waarvan het grootste deel van hun impact op het milieu voortkomt uit reizen. Zo is elke organisatie verplicht om een reis-policy op te stellen en uit te voeren en moeten evenementlocaties worden gekozen die minimale milieu-impact veroorzaken.

‘We zijn er trots op dat we alle SHIFT Culture-netwerken hebben ondersteund bij het implementeren van de ecorichtlijnen die ze hebben ontworpen en bij hun traject naar ecocertificering. Het is inspirerend om de praktische voortgang te zien die ze hebben gezet en hun steun voor elkaar onderweg.’
Caro Overy, CCS Green Arts-manager

‘Als onafhankelijke auditors waren we verrast over de hoge mate van betrokkenheid van de culturele netwerkorganisaties en de nauwgezetheid waarmee invulling werd gegeven aan de richtlijnen. Het peer-review concept waarbij de netwerkorganisaties hun doe-het-zelf-keuring bespraken met collega netwerkorganisaties heeft de kwaliteit sterk verbeterd’
Frans Verouden, GLG auditor

In 2024 zullen de bestaande netwerken verder ondersteund worden bij het implementeren van de optionele richtlijnen uit het raamwerk en opnieuw samen komen om de richtlijnen te herzien en te versterken op basis van de voortdurende ervaring van de deelnemers en ontwikkelingen in de markt.

Geïnteresseerde Europese organisaties, die willen aansluiten bij dit ecocertificaat, kunnen voor meer informatie contact opnemen met
Caro Overy – caro.overy@creativecarbonscotland.com