Foto's Gaia Green Awards

Winnaars Gaia Green Awards bekendgemaakt op Gastvrij Rotterdam

19 september 2023

Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2023 uitgereikt. De awards worden toegekend aan de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties van Nederland en België. Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) en de juryleden hebben de volgende winnaars bekendgemaakt:   

·       Categorie hotels – Kapellerput (Heeze) 

·       Categorie restaurants – Ethica (Den Haag) 

·       Categorie MICE-locaties – De Groene Afslag (Laren) 

 De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven uit België en Nederland die uitblinken op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze achtste editie ontvingen een dinercheque van Euro-Toques en een bijzondere award ontworpen door atelier De Wijde Doelen; een kunstatelier waar getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking werken. 

Ook zijn in een drietal subcategorieën awards uitgereikt aan horecabedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van duurzaam ondernemen:  

Plasticvrij Award & De Publieksprijs: De Tuin van de Smid (Leiden) De Plasticvrij Award 2023 is gegaan naar De Tuin van Smid. Dit restaurant is vrij van mono verpakkingen en heeft zich aangesloten bij ‘Liever in Leiden’, een lokaal initiatief met herbruikbare statiegeldbekers voor To-Go koffie. Ook ontving De Tuin van de Smid de meeste publiekstemmen.  

Falco Eleonora Award: Ethica (Den Haag) Tijdens de uitreiking is ook een award uitgereikt aan een horecalocatie met een opvallend duurzaam Food & Beverage concept. De Falco Eleonora Award 2023 is een initiatief van de Amsterdam International Olive Oil Competition en is gegaan naar Ethica uit Den Haag. Een menukaart met grotendeels vegetarische en lokale producten en wild dat uit over populatie geschoten is, gaf de doorslag voor het winnen van deze award.  

Vakjury De onafhankelijke vakjury bestaat uit een gepassioneerde groep van vakspecialisten. Jurylid Andre Brouwer (namens EKO Keurmerk Horeca) geeft aan dat het een uitdaging was om de winnaars per categorie aan te wijzen ‘Het niveau van de finalisten van de Gaia Green Awards was erg hoog dit jaar, waardoor het een uitdaging was om een uiteindelijke winnaar per categorie aan te wijzen. Uiteindelijk gaf de doorslag in hoeverre de finalisten duurzaamheid in de volle breedte hebben doorgevoerd en de mystery visitor echt het idee kreeg dat duurzaamheid in het DNA van de organisatie zit’.  

Trotste winnaars
Robin Collard en Joske Meijer van Ethica zijn trots op het winnen van de Gaia Green Award in de categorie restaurants. “We hebben vorige jaar grote stappen gezet met verduurzaming waardoor we een gouden Green Key en EKO-certificering hebben behaald. Zo hebben we inmiddels een grote kas in de tuin waarmee wij het kweekseizoen kunnen verlengen. Ook hebben we sinds 6 weken kippen voor de eieren en om voedselrestanten om te zetten in mest voor de tuin. Eerstvolgende initiatief is meer regenwater opvangen voor de tuin”. 

Partners Gaia 
De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award uitreiking organisatorisch dragen zijn Green Key Nederland, Gastvrij Rotterdam, Worldmeetings.com, EKO Keurmerk Horeca, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Amsterdam International Olive Oil Competition, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer de Green Leisure Group. Gastvrij Rotterdam en Worldmeetings.com maken de verkiezing mogelijk door een jaarlijkse sponsorbijdrage. 

Editie 2024 Het verrassende niveau, de maatschappelijke ontwikkelingen en het enthousiasme onder de deelnemers bieden inspiratie voor de volgende editie van de uitreiking. De finalisten zijn stuk voor stuk een voorbeeld voor de gehele horecabranche. Horecalocaties met ambities én een verhaal rondom duurzaam ondernemen in Nederland én België hebben vanaf januari 2024 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de negende editie van de Gaia Green Awards.   

 Meer informatie over Gaia Green Awards: 
www.gaiagreenawards.nl