Zeeuwse strandpaviljoens gaan afval circulair verwerken

5 augustus 2021

Zes Zeeuwse strandpaviljoens doen mee aan het Interreg 2 Zeeën project FACET waarin ondernemers worden gestimuleerd circulaire oplossingen toe te passen om verbruik van grondstoffen en materialen te verminderen.

Koffiedrab, sinaasappelschillen, schaal- en schelpdieren en overige voedselresten. Jaarlijks hebben de deelnemende paviljoens hiervan ongeveer 75.000 kg aan afval. Afval dat met het restafval wordt afgevoerd om vervolgens te worden verbrand. Dat moet slimmer kunnen vinden de paviljoenhouders. Daarom zijn zij begin 2021 onder begeleiding van Sander Verschuren van de Green Leisure Group gestart met een pilot rond circulaire afvalverwerking. 

De ondernemers lijken gelijk te krijgen. Zo kan koffiedrab gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen. Kan schaal- en schelpdieren afval als nieuwe broedplaats dienen in Zeeuwse oesterbanken en worden innovatievere oplossingen voor dit afval onderzocht. Sinaasappelschillen zijn op hun beurt weer nuttig in de verwerking van cosmetica- en schoonmaakproducten. Naast bovenstaande traject hebben de paviljoens ook onderzocht hoe zij aan de inkoopkant afvalstroom veroorzaakt door hun leveranciers (veelal verpakkingsmateriaal) kunnen reduceren door slimmer en bewuster in te kopen én specifieke afspraken te maken met hun leveranciers.

Speciale aandacht is besteed aan de afvalfractie Swill. Deze kan namelijk worden ingezameld door de afvalverwerker als aparte stroom en worden verwerkt tot biodiesel. Don van Vliet van De Haven van Renesse gaat echter liever zelf aan de slag met deze afvalfractie. Via de machine van CIRC worden de voedselresten direct op locatie gecomposteerd en verwerkt tot o.a. groen gas dat op locatie weer kan worden gebruikt. In deze opname vertelt eigenaar Don van Vliet hier over: Don van Vliet - De Haven - YouTube

Adviseurs van de Green Leisure Group worden door Impuls Zeeland ingezet voor de ondersteuning van de ondernemers in hun zoektocht naar praktische circulaire oplossingen. Naast het hierboven beschreven traject ondersteunen de adviseurs van Green Leisure Group ook Strandhotel Westduin, Pannenkoekenhuys De Molen, Grand Hotel Ter Duin en Grand Hotel Ter Zand in de provincie Zeeland. Ook deze ondernemers gaan onder begeleiding van adviseurs van Green Leisure Group op zoek naar hun eigen circulaire oplossingen.